Nyheter från RF

RF och SISU tillsammans med Handbollförbundet, Orienteringsförbundet och Ridsportförbundet har beviljats drygt 2,9 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova för att ta fram en metod för att minska resor med hög klimatpåverkan inom idrotten.

Fredag den 24 september är det dags för Idrottens dag. Då kommer 80 000 barn på 400 skolor i 135 av Sveriges kommuner att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter.

I regeringens höstbudget finns ingen plan för nationellt stöd till kommuner och idrotten i arbetet med att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige halka ännu längre efter i arbetet för en meningsfull fritid och bättre folkhälsa.

50 idrottare får RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2021–2022. Louise Jannering, paracykel, Maja Nylén Persson, ishockey, Emil Danielsson, längdskidor, och Alexander Dahlin, judo, är fyra av dessa. Nu släpps listan med alla stipendiater.

Unga idag är hälsointresserade, samhällsengagerade och ställer rekordhöga krav på delaktighet. Det är en generation som förväntar sig möjlighet att påverka, visar Ungdomsbarometern 2021.

Idrottsrörelsen ges 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022. Det meddelar idrottsminister Amanda Lind. Regeringen pekar på att stödet ska underlätta återstart och öka deltagandet för barn, unga och personer med funktionsnedsättning.

Nu kan du besöka fotoutställningen "En dag i idrottsrörelsen" i Kungsträdgården i Stockholm. Alla bilder är tagna under en och samma dag, då 20 fotografer besökte idrottsföreningar över hela Sverige.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september. Samtidigt slopas kravet på avstånd mellan sittplatser och sällskap. Fortsatt uppmanas alla att vaccinera sig för att undvika att smitta ska öka igen.

350 000 färre idrottsaktiviteter genomfördes under andra halvåret 2020 jämfört med samma tid 2019 – en effekt av corona och en ännu större minskning än under våren 2020. Nu får drabbade föreningar dela på extra LOK-stöd på närmare 37 miljoner kronor.

Sverige ligger 25 år efter Danmark i utveckling av idrottsanläggningar. Regeringen måste inrätta ett nationellt stöd för innovation och modernisering för att inte riskera att tappa ännu mer och förhindra ökad ojämlikhet.

Livemusikbranschen, idrottsrörelsen och svenska städer har gått samman i ett unikt samarbete – Greentopia – för att minska de klimatavtryck som evenemang för med sig. Startskottet för det gemensamma arbetet sker i Helsingborg den 2–3 september.

Regeringen har lagt förslag om att slopa reklamskatten från 2022. För idrottsföreningar skulle förslaget innebära minskade utgifter och minskad administration.

Svenska Fotbollförbundet ifrågasätter RF-stämmans beslut om bidragstak till specialidrottsförbund. Nu ska ärendet avgöras av en skiljenämnd. Med anledning av detta svarar RF:s ordförande Björn Eriksson på några frågor.

Idrottsrörelsen har glädjande nog kunnat återgå mer och mer till vanlig verksamhet under våren och sommaren, men några restriktioner finns ännu kvar. Här är läget för idrotten just nu.

Mellan den 2 och 8 augusti arrangeras Stockholm Pride som följs av World Pride i Köpenhamn och Malmö den 12 till 22 augusti. Under World Pride arrangeras även Eurogames, en tävling med 22 olika idrotter.

E-post: christer@zolv.se